Fra skrald til stylede boliger – Bliv klogere på recirkuleret plast

Er du også en af de mange danskere, der er begyndt at sortere plastaffald hjemme i køkkenet? Og er du også blevet lidt overrasket over, hvor meget plastaffaldet fylder?

Så er du næppe alene. Og plastaffald fra husholdningerne er jo kun en del af historien, da erhvervslivet også skaber store mængder plastaffald hvert eneste år.

Det er overvældende. Heldigvis bliver mere og mere af plastaffaldet recirkuleret og anvendt til nye produkter. Small Revolutions er en af de danske virksomheder, der skaber flotte designprodukter af genanvendt plast. Alene i sidste år recirkulerede Small Revolution 11.600 tons plastik.

Vi har stillet tre hurtige spørgsmål til Mariann fra Small Revolution.

Hvert eneste produkt er unika

Hvad betyder det for miljø og klima, når I anvender recirkuleret plast i stedet for nyt plast?

Ved at tænke cirkulært undgår vi overproduktion af jomfrueligt plastik.  Og vi undgår, at plastikken ender i forbrændingen eller andre steder.

Hvad er de største udfordringer, når man vil skabe flotte designprodukter af recirkuleret plast?

Den største udfordring, når man udvikler og producerer produkter i 100 % genanvendt plast, er at man skal man være klar på, at hvert eneste produkt er unika, da det jo er affald.

Det betyder, at hvert produkt falder forskelligt ud i forhold til farver og struktur. Og det er faktisk en stejl læringskurve, at produkterne falder lidt forskelligt ud for både produktionen, kunderne og os selv.    

Hvilke nye initiativer og produkter er på vej fra Small Revolution?

Vi er netop i gang med nye produktionsmetoder som sprøjtestøb og blæsestøb i genanvendt plastik. Det betyder, at vi nu kan producere mindre genstande og mange forskellige former. Det bliver spændende. 

Hvad er fordelene ved at recirkulere plast?

Der er flere gode grunde til at genanvende plastaffald.

  1. Det reducerer affaldsmængden: Når vi genanvender plast, mindsker vi mængden af plastikaffald, som ender i skraldespanden eller i naturen. Det er vigtigt, da plastikaffald kan tage hundreder af år at nedbryde og giver skader på dyrelivet og miljøet.
  1. Det sparer på ikke-fornybare ressourcer: Fremstilling af plast kræver normalt råolie eller andre fossile brændstoffer. Ved at genanvende plast kan vi spare på disse ressourcer.
  2. Det mindsker miljøpåvirkning: Produktionen af plast kan have en negativ indvirkning på miljøet på flere måder, fx i form af CO2-udledning og forurening af vand og jord. Når vi genanvender plast, reducerer vi de miljømæssige konsekvenser.
  3. Det fremmer bæredygtigt forbrug: Genanvendelse af plast er en del af en større bevægelse mod bæredygtigt forbrug og produktion. Ved at vælge produkter, der er fremstillet af recirkuleret plast, kan vi alle bidrage til at skabe en mere bæredygtig fremtid.

Hvordan fungerer genanvendelse af plast?

Processen med at recirkulere plast involverer normalt at samle brugte plastprodukter, sortere og rense dem, og derefter omdanne dem til nye plastprodukter. Her er trinene i denne proces:

Samling: Brugte plastprodukter indsamles fra forskellige kilder.

Sortering: Plastprodukterne sorteres efter type og farve, da forskellige plasttyper kræver forskellige genanvendelsesprocesser.

Rengøring: Plastprodukterne rengøres for at fjerne eventuelle rester af mad, drikkevarer eller andre stoffer.

Knusning: Plastprodukterne knuses i små stykker og formales til granulater.

Omdannelse: Granulaterne smeltes og formes til nye plastprodukter.

Hvad kan man selv gøre?

Som forbruger kan du bidrage til recirkuleret plast på flere måder:

Genanvend plastik: Hvis det er muligt, skal du selv genanvende dit plastikaffald i stedet for at smide det ud.

Sorter dit affald: Sortering af dit affald er en vigtig måde at sikre, at plastikaffald kan recirkuleres. Sørg for at sortere dit affald i de rigtige beholdere. En plastikemballage fra dig kan virke ligegyldig, men når millioner af mennesker sorterer plastaffaldet, så gør det en forskel.

Vælg recirkuleret plast: Kig efter produkter af recirkuleret plast, når du skal købe nyt.